Revista Psychologies, Noiembrie 2023 – Pe canapea

Psychologies: Care a fost momentul decisiv în care ai descoperit că vrei să scrii cărţi pentru copii?

Bianca Opriș: Mereu am avut o afinitate pentru copii, un fel de magnetism inexplicabil care m-a atras spre lumea lor minunată. Dar cu adevărat inima mi s-a deschis pentru ei după ce am devenit mamă. Privindu-l pe fiul meu, am realizat că fiecare copil este o constelaţie de posibilităţi, nu doar o reflectare a lumii adulţilor. Sunt fiinţe unice, strălucitoare în esenţa lor, care au nevoie de căldură, de iubire și de ghidare pentru a-și urma calea.
Mă gândesc adesea cum ar fi să am înţelepciunea vârstei adulte, dar să păstrez în suflet puritatea și inocenţa copilăriei? Este una dintre cele mai preţioase lecţii de viaţă pe care fiul meu mi-a oferit-o.

Când scriu pentru copii, simt cum distanţa dintre mine și lumea lor cea minunată se micșorează. Fiecare cuvânt așternut pe hârtie poartă în el esenţa experienţei mele de viaţă, un tribut pe care îl aduc copiilor drept recunoștinţă pentru lecţiile preţioase pe care maternitatea mi le-a oferit.

Psychologies: Cum îţi găsești echilibrul între viaţa profesională și cea personală?

Bianca Opriș: Găsirea echilibrului dintre sfera profesională și cea personală a reprezentat pentru mine un parcurs evolutiv, născut din ani de introspecţie și de adaptare. Nu a fost o revelaţie, ci mai degrabă o înţelegere graduală a modului în care vreau să îmi structurez viaţa. Deși sunt o persoană organizată, nu am neapărat liste scrise sau agende rigide. În schimb, am dezvoltat o înţelegere clară a priorităţilor mele, o conștientizare a ceea ce contează cu adevărat pentru mine. Familia și viaţa personală stau înainte de toate; rareori fac concesii în această privinţă și doar în situaţii cu adevărat urgente iau din timpul dedicat lor. Am învăţat să îmi ascult intuiţia și să acţionez în funcţie de ea. Deși drumul meu nu a fost întotdeauna limpede, am ajuns să discern ce este cu adevărat important și să mă aliniez la aceste valori în fiecare zi. Echilibrul pe care îl simt acum nu este un plan bine pus la punct, ci mai degrabă o armonie naturală între diferitele aspecte ale vieţii mele, construită și rafinată de-a lungul anilor.

Psychologies: Care sunt hobby-urile sau activităţile tale preferate în timpul liber?

Bianca Opriș: Cărţile ocupă un loc special în inima mea, fiind o fereastră spre complexitatea naturii umane. Claritatea pe care, cu timpul, am dobândit-o o datorez lecturilor pe care le-am ales și care m-au ajutat să văd lumea în nuanţe diferite. Caut constant să descopăr noi perspective și învăţături despre evoluţie, despre înţelegerea mai profundă a oamenilor și a lumii. Pentru mine, fiecare persoană este ca o carte ce așteaptă să fie deschisă, o sursă nesfârșită de învăţături și inspiraţie.

Și mai iubesc natura, măreţia ei, care-mi trezește toate simţurile sau îmi odihnește mintea, îmi așază gândurile în cel mai liniștitor mod cu putinţă. Simt recunoștinţă pentru tot ce natura îmi oferă!

Psychologies: Există vreo carte sau autor care te-a inspirat în mod special în cariera ta de scriitoare?

Bianca Opriș: De-a lungul anilor, la nivel personal, am fost influenţată de mulţi autori. Însă Herman Hesse și Irvin D. Yalom au un loc aparte.

Operele lui Hesse, pline de introspecţie, de spiritualitate și de căutare a sinelui, au reprezentat pentru mine o călătorie interioară. Pe de altă parte, Irvin D. Yalom m-a impresionat profund prin sinceritate și deschidere. Felul în care abordează problemele umane, cu o transparenţă și o empatie adevărate, m-au inspirat și m-au îndrumat către autenticitate și curaj.Deși stilul și tematica lor nu se regăsesc direct în scrierile mele, operele lor m-au transformat ca om, m-au inspirat și m-au motivat să împărtășesc gândurile și viziunea prin scris, indiferent de audienţă sau de temă.

Psychologies: Cum te-au influenţat experienţele personale în alegerea de a deveni avocat și scriitoare pentru copii?

Bianca Opriș: De mică, am fost impresionată și inspirată de oamenii care lucrează în acest domeniu. Aveam sentimentul că au răspunsuri la toate dilemele și provocările societăţii, emanau prestanţă și siguranţă de sine, iar asta îmi inspira încredere. Admiraţia și sentimentul de respect profund m-au îndreptat spre profesia de avocat.

Psychologies: Cum îţi faci alegerile majore în viaţă și carieră? Ai vreo metodă sau proces pe care îl urmezi?

Bianca Opriș: Abordarea mea este destul de simplă și empirică. Deși, recunosc, în realitate nu-i atât de simplu pe cât pare, atunci când scriu despre asta. Cunosc valoarea unor instrumente și metode logice în procesul decizional, însă tind să le folosesc la un nivel subconștient. Îmi dau seama că echilibrul dintre raţiune și emoţie este esenţial, așa că îmi ofer spaţiu pentru a găsi acel echilibru. De multe ori, călătoria către decizia finală poate fi provocatoare, cu multe încercări și ajustări, ca și cum aș pendula între două extreme. Cu toate acestea, indiferent de cât de mult timp ar putea dura sau de câte obstacole aș putea întâlni, mă ghidez întotdeauna după ceea ce îmi aduce liniște și armonie interioară. Acea liniște sufletească devine confirmarea că am făcut alegerea corectă.

Revista Psychologies

vă invită să o cunoaşteţi pe una dintre femeile care schimbă mentalităţi şi îi aduce pe copii mai aproape de spiritul şi litera legii.”

Optimized by Optimole
Scroll to Top