Interviu Life.ro

O întâmplare care avea să-i schimbe viața a dus-o către lumea legilor și justiției, iar atunci când copilul ei a împlinit 9 ani, mama lui Vlad și avocata Bianca Opriș, a creat personajul Legisman, un băiețel care le povestește copiilor despre libertatea de a decide: „Înainte de legi, copiii respectă reguli, înainte de reguli, ei sunt obișnuiți cu rutine și obiceiuri. Și uite-așa, rutina, regula și legea apar în viețile noastre de când ne naștem”

Bianca Opriș este avocat ca formare, dar ar fi putut fi învățătoare. O întâmplare care avea să-i schimbe viața a dus-o către lumea legilor și justiției, iar acum, când fiul ei este deja la vârsta școlii, a revenit la lumea catedrei. Altfel decât ar face-o un profesor, ci ca un autor de carte, ca un părinte responsabil și ca un apărător al legii, conștient și de drepturi, și de obligații.

În pandemie, conștientă de articolul din Codul Penal care implică răspunderea penală a minorului de 14 ani, mama lui Vlad și avocata Bianca Opriș a creat personajul Legisman, un băiețel care le povestește copiilor ca și el, despre libertatea de a decide să respecți regulile și legile.

Acum, cartea „Învață cu Legisman” a devenit un kit complex de predare (care include un ghid al facilitatorului, un caiet al elevului și un board game), disponibil cadrelor didactice interesate de subiect.

Cine este Legisman? Și de ce ai simțit că era nevoie de acest personaj?

Bianca Opriș: Legisman este un personaj de poveste, un super-erou. Pentru mine însă Legisman este mai mult de atât, reprezintă legătura dintre mine și fiul meu, este rolul cel mai bun din viața mea.

Bianca Opriș, avocat și creatoarea lui Legisman: „Înainte de legi, copiii respectă reguli, înainte de reguli, ei sunt obișnuiți cu rutine și obiceiuri. Și uite-așa, rutina, regula și legea apar în viețile noastre de când ne naștem”

De ce ai vrut să devii avocat?

Bianca Opriș: Din întâmplare, aș zice, dar a fost cea mai bună alegere pe care o puteam face. De fapt, multe dintre alegerile vieții mele au venit din intuiție. Pare că așa funcționez.

Chiar dacă sunt o tipă sensibilă și vărs lacrimi foarte repede, meseria de avocat m-a format într-un fel, riguros, aplicat, pragmatic.

O dată cu Legisman, am reușit să îmbin cele două laturi ale mele. Nu am lăsat deoparte nici avocatura, pentru că multe dintre cunoștințele pe care le-am acumulat în timpul facultății și pe parcursul formării mele ca avocat le folosesc acum pentru copii. Pe de altă parte povestea, Legisman, activează zona mea sensibilă, cea care ar fi putut profesa ca învățătoare.

Avocata Bianca Opriș, în întâlnirea cu copiii din Kids Club School, Militari.

Până pe la vârsta de 40 de ani părea că știam exact ce vreau, îmi făceam meseria de avocat, eram mamă, dar parcă ceva lipsea. Nu știam ce, dar simțeam că ceva mă roade pe interior. Era această pornire de a crea, de a scrie, de a-l scoate la iveală pe Legisman. Până atunci nu am crezut vreodată că pot ieși din zona de contracte, proceduri, rigori ale legii.

Ca avocat, care a fost cel mai complicat caz pe care l-ai avut?

Bianca Opriș:  E greu de ales. Mă emoționează foarte tare divorțurile. Procedural, nu sunt complicate, ba chiar pot fi banale. Tensiunea din interiorul familiei însă te încarcă foarte tare.

Interviu Life.ro

Optimized by Optimole
Scroll to Top