1. Cât de important este să începem să le vorbim copiilor despre legi și de la ce vârstă?
În primul rând, vă mulțumesc pentru invitație și pentru vorbele frumoase. Mă bucur nespus că Legisman v-a atras atenția și că le-ați facilitat copiilor dumneavoastră întâlnirea cu el. Mă onorează!
Gândesc ca un avocat și simt ca o mamă. Am observat cu tristețe că multor tineri le lipsește direcția, se simt marginalizați și, adesea, nu beneficiază de sprijinul emoțional necesar. Unii dintre ei ajung să comită acte reprobabile, iar cei care au peste 14 ani și acționează cu discernământ pot răspunde penal. Potrivit ultimelor statistici, numărul tinerilor delincvenți crește alarmant și, din acel punct, redirecționarea lor pe un drum sănătos devine o provocare. Iar în realitate, cred, „bate” statisticile, numai dacă urmărim creșterea fenomenului de bullying din școli și din grădinițe, apariția agresivității fizice și verbale și acceptarea acestor forme de abuz ca normale.
Delincvența juvenilă este practic ca o extensie a criminalității și ea vine tocmai din incapacitatea anumitor copii sau adolescenți de a se conforma standardelor sociale. Cred cu tărie că noi, părinții, educatorii și specialiștii, avem responsabilitatea de a-i îndruma pe copii, ajutându-i să conștientizeze locul lor în societate. Iar asta este necesar să se întâmple până la împlinirea vârstei de 14 ani. Pentru a le cere copiilor să respecte legea, este esențial ca aceștia să înțeleagă nu doar regulile, ci și consecințele alegerilor lor, luând decizii bazate pe liberul-arbitru. La baza respectării regulilor stă stabilirea rutinelor sănătoase.
Copiii, ca și adulții, sunt membri activi ai societății. Ei merită și au nevoie să fie informați corect despre realitățile lumii în care cresc, adaptând informația la stadiul lor de dezvoltare.
Vârsta la care începem să le vorbim celor mici despre reguli și legi depinde de la copil la copil, de la familie la familie. Eu recomand să începem la 3 ani, odată cu momentul în care copilul se desprinde de universul cunoscut până atunci, familia, și intră în colectivitate. Adaptarea la grădiniță vine deseori cu dificultăți, iar modelarea copilului în spiritul respectării regulilor poate fi un integrator extraordinar! Pe măsură ce cresc, copiii vor înțelege că regulile și, ulterior, legile nu sunt simple mijloace de constrângere ori de control, ci ele există pentru ca noi, cu toții, să rămânem în siguranță și să dezvoltăm relații armonioase cu semenii noștri.
2. Cum a început povestea lui Legisman?
Mereu mă emoționează această întrebare. L-am conceput pe Legisman ca pe un supererou menit să le explice copiilor, în termeni pe care ei îi pot înțelege, lucruri serioase din viața adulților. Dar Legisman, așa cum îl percep eu, reprezintă mai mult de atât. El simbolizează ceea ce am eu mai de preț: dragostea de mamă. Prin fiecare cuvânt, provocare sau joc pe care îl propune, el transmite copiilor că noi, adulții, îi vedem, îi auzim, îi înțelegem, îi respectăm și, mai presus de toate, îi simțim!